מהפכה טכנולוגית במימון: יזמים יכולים היום לגייס הון מהציבור מבלי לאבד שליטה בחברה ובטכנולוגיה

מהפכה טכנולוגית במימון: יזמים יכולים היום לגייס הון מהציבור מבלי לאבד שליטה בחברה ובטכנולוגיה

מאת: שמואל שי, יזם ויועץ כלכלי להסכמי אברהם

בעולם היזמות הטכנולוגית, אחת הדילמות הקשות והכואבות ביותר עבור יזמים נוגעת לגיוס ההון הנדרש לקידום הרעיון מבלי לוותר על חלקים מהותיים מחזונם, מניהולם העצמאי ומבעלותם בחברה. פעמים רבות, כדי לעבור לשלב הבא של פיתוח, שיווק או הרחבה, נדרשים היזמים לפנות להנפקה בבורסה או לגייס הון מקרנות ואנג'לים. בשני המקרים נתח משמעותי מהחברה עובר לידיים אחרות. כך, החזון הפרטי הופך לכלי משחק בידי משקיעים, והיזם, זה שלעיתים הקדיש את חייו למיזם, נאלץ לוותר על שליטה ועל זהות המיזם כפי שדמיין אותה.

שמואל שי הוא יזם ואיש עסקים ישראלי. יועץ כלכלי להסכמי אברהם.

חוק איגוח הפרויקטים שינוי תפיסה דרמטי

לאחר שנה של עבודה מאומצת, אנו מציגים כיום בישראל בשורה רגולטורית וכלכלית חדשה: חוק איגוח הפרויקטים. חוק זה מציע גישה חדשנית שיכולה להפוך את ישראל למוקד עולמי של מימון חכם ומודרני ליזמים.

על פי החוק החדש, יזם טכנולוגי יוכל להקים פרויקט שממומן על ידי הציבור מבלי לוותר על מניות בחברה שלו. במקום זאת, החברה מקימה את הפרויקט כתאגיד נפרד שמגובה בהכנסות חודשיות קבועות הנגזרות מהמוצר או השירות הטכנולוגי שהיא מציעה. המימון הציבורי מגיע באמצעות איגוח  מנגנון שבו הציבור משקיע בפרויקט (ולא ישירות בחברה) על בסיס תזרים ההכנסות העתידי.

הציבור משקיע בפרויקט ספציפי, שיכול להיות מרכז שירות, מערכת תוכנה, פלטפורמה דיגיטלית, או אפילו תשתית פיזית, הנסמכת על הטכנולוגיה של החברה.

הפרויקט יוצר הכנסה קבועה וצפויה, שממנה מוחזר ההון למשקיעים.

משך החיים של הפרויקט 20 עד 50 שנה ואף יותר מעניק יציבות כלכלית ויכולת לתחזק את המערכת לאורך זמן.

בעולם שבו כמעט כל גיוס הון נחשב לפשרה בין מימוש החלום לבין שמירה על שליטה חוק איגוח הפרויקטים מביא מהפכה תפיסתית. הוא מאפשר לחברות טכנולוגיה לצמוח, לבנות תשתיות הכנסה יציבות, ולהתחבר לקהלים רחבים מבלי להיות תלויים באקזיט או במכירת החברה.

בניגוד למשקיעים קלאסיים שמעוניינים בנתח בחברה, החוק מעודד שיתוף פעולה עם הציבור, בנקים, מוסדות פיננסיים וחברות ביטוח שמבקשים השקעות עם תזרים ברור וארוך טווח.

אין ספק שמדובר בתפיסה חדשה, שדורשת למידה, הסברה ושותפויות חכמות. בעולם השקעות שמורגל באחזקת מניות ובמינוף שליטה, חוק איגוח הפרויקטים מציע אלטרנטיבה המבוססת על הכנסות לא על בעלות. יזמים יצטרכו ללוות את התהליך בליווי מקצועי, גיבוש תוכניות עסקיות מבוססות הכנסה, והבנה רגולטורית.

דווקא בישראל, מדינה שהפכה למעצמת סטרטאפים, יש חשיבות עליונה לאפשר ליזמים לשמר את החזון ואת הבעלות. חוק איגוח הפרויקטים מציע פלטפורמה חדשה, שמכבדת את רעיון העצמאות היזמית ומציעה מסלול השקעה ציבורי הוגן, יציב ואפקטיבי.

חוק איגוח הפרויקטים משנה את המפה. הוא מאפשר ליזמים לבנות פרויקטים טכנולוגיים בהיקפים גדולים, לגייס הון ציבורי אמיתי  בלי למכור את הנשמה של החברה. זוהי לא פחות ממהפכה בתפיסת המימון הטכנולוגי. מהפכה שמתחילה כאן בישראל

אודות שמואל שי

שמואל שי יזם ואיש עסקים ישראלי. יועץ כלכלי להסכמי אברהם. בעל ניסיון עשיר בפיתוח מיזמים, ניהול חברות והשקעות. לאורך השנים בנה לעצמו שם כאדם בעל ראייה אסטרטגית חדה, יצירתיות עסקית ויכולת לזהות הזדמנויות בשווקים מתפתחים. שמואל שי פועל בתחומים מגוונים, ביניהם נדל"ן, טכנולוגיה, מסחר ושירותים, ומשקיע רבות בקידום חדשנות וצמיחה עסקית. חזונו מתמקד בשילוב בין יזמות, ערכים ואחריות חברתית, במטרה ליצור מיזמים מצליחים ובעלי תרומה משמעותית לסביבה העסקית והחברתית בישראל

שמואל שי הוא יזם ואיש עסקים ישראלי. יועץ כלכלי להסכמי אברהם.